söndag 26 juli 2015

en vecka i Danmark onsdag

onsdag 22 juli 2015
Dags att säga adjö till Lökken och samtidigt konstatera att nästa gång ;-) kan vi lika gärna boka boende i Hirtshals direkt, eftersom det är där alla sevärdheter av värde ;-) finns!
Där finns Norsöen oceanium, som vi besökte igår, men även det mycket spännande bunkermuseet. När man ändå kikar in i bunkrarna som tyskarna byggde i bl a Danmark under andra världskriget, kan man, förutom att njuta av stranden, även ta sig en tur upp i fyren. Otroligt vacker utsikt och otroligt många trappsteg;-) och otroligt högt upp om man frågar Yngst. Han ville inte stanna kvar där så otroligt länge. Äldst insåg allvaret och följde med ned (vår hjälte <3).





Från fyren kunde jag titta ned på det stora ferie-centret som ligger nedanför; Fyrklit. Ser ut som ett träningsläger från Sovjet-tiden, men helt OK när man som jag, i tidiga tonåren, bodde här med min familj och med goda vänner ett par dagar mellan jul och nyår!? för sisådär 30 år sedan!!!
Var tvungen att mejla mamma och pappa en bild med frågan om de minns. Men det gör de nog inte för jag har inte fått något svar än;-)

Vad är det förresten med danskarna och deras flagga, Dannebrogen? Har de inga regler för när de får hissa den? Eller är de så glada och tacksamma att de äntligen fått semester så att de måste flagga vareviga dag? 
Men, jag får erkänna, fin är den, när den vajar mot den blå himmelen!


Stranden i Hirtshals går inte av för hackor, den heller. Lite mer dramatisk med de branta klipporna. Lerigt visade det sig vara också. Plötsligt skrek Yngst till och så stod han plötsligt i strumplästen. Skorna stod för sig själva, i blåleran. Sedan skulle han med hjälp av Maken "skölja av" skorna, på undersidan. Det kan ju vem som helst räkna ut hur det skulle gå;-) Nytt skrik och sjöblöt unge, typ. I alla fall om fötter och vader.
Efter matsäcks-lunch bar det av mot Vejle, där vi skulle sova på Scandic Hotel (rekommenderas varmt! Centralt och lagom stort) och träffa våra kompisar. Med dem skulle vi äta "bröllops-middag", dvs Maken och jag firar 15 år som gifta, den 22 juli. Vi hade bokat bord på Tortilla Flats. Mycket gott, men barnen (fyra stycken med våra vänners) hade ingen matro, så det blev en snabb historia. Vi fick gå vidare till Café Vivaldi. Mycket trevligt och bra läge vid "the river walk" i stadens centrum. Vi hade tur med vädret också. Det blev en fin kväll.


Här har vi den glada familjen efter middagen, väntandes på efterrätten.

Barnens dessert gick inte av för hackor!



Lite nostalgi! Min underbara brudklänning, sydd av en mycket duktig kompis, sydde den efter en av det årets brudklänningar från just "Lilly".


En rolig kväll som gjord för att lattja lite med kameran;-)


Behöver väl egentligen inte påtala att jag älskar danska, gamla städer och deras byggnader!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar