tisdag 5 november 2019

Florida Höstlovet 2019- Kennedy Space Center

På söndagen var vi redo för vår första utflykt. På schemat stod Kennedy Space Center, vilket var Makens första val, men Äldst var också väldigt taggad;-)
När vi valde boende prioriterade vi att inte tillbringa så mycket tid i bilen. Till K.S.C. tog det endast 50 minuter att köra.
Längst med vägarna såg vi bevis på att vi hamnat i Florida. Överallt dök det upp spännande vattendrag med stor sannolikhet att vi skulle få syn på en alligator. I vattenkrönen stod ofta vita och vackra fåglar. De blev min nya favoritfågel; ägrett-häger. Hemma dyker det ibland, under magiska ögonblick, upp grå hägrar. De här var lite smäckrare och kritvita.

Ägretthäger fotad i Gatorland
För att undvika köer hade vi köpt biljetter redan på hemmaplan. Rätt skönt att de stora utgifterna är betalade redan innan man åker hemifrån.
Trots att jag inte är speciellt intresserad av rymden blev jag imponerad många gånger under den här dagen.
Framförallt av storleken på rymdraketerna och av "the crawler"; fordonet som transporterar dem fram till uppskjutningsrampen. Den förflyttade sig väldigt långsamt på en specialbyggd väg anlagd med grus.

Motorerna till Saturn V-raketen
Vid ett tillfälle fick faktiskt både Äldst och jag ståpäls och jag kan tänka mig att de amerikanska besökarna kände en enorm stolthet;-)
Detta inträffade efter att  vi sett en film om rymdfärjan Atlantis. Med pompa och ståt öppnades långsamt portarna bakom filmduken och där bakom, i starkt strålkastarljus, stod Atlantis och väntade på att vi skulle strömma in och titta närmare på utställningen. Ni kan tänka er alla mobiler som fotade och filmade "the moment":-)

Äldst och jag jämför ståpäls vid den storslagna entrén:-)
Förutom rymd-utställningen hittade jag en mini-utställning om Floridas historia. Florida har tillhört tre olika europeiska länder; Spanien, Frankrike och England, innan det blev en amerikansk delstat. Dessförinnan levde indianerna här, men det tog man inte upp, på den här utställningen:-/

Under bussturen i området fick vi även lära oss om djurlivet på ön Merritt, där K.S.C. är belägen. Här finns bl a alligatorer, sköldpaddor och ett rikt fågelliv. De vithövdade havsörnarna har haft ett bo i samma träd sedan 60-talet! 
Vi fick aldrig syn på några alligatorer, men tre sköldpaddor längs med bussvägem. Vår guide trodde att de kanske hadestormöte den här helgen;-) 
För att skydda sig mot alligatorerna hade man fått bygga på staketet ut mot personalparkeringen, men även bygga på en välvd överdel:-)

Typiskt alligator-staket:-)
Kuriosa: Natten innan vi besökte K.S.C. damp det ned en rymdfarkost, X-37B, som varit ute två år i rymden i sträck. Rekord!

Dagens tips: Besöker ni K.S.C.: gå raka vägen till bussen som guidar runt i området. Då slipper ni stå i kö i en timma;-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar