torsdag 19 juli 2018

bila i Europa sommaren 2018 andra dagen

Mätta och belåtna efter frukosten på Hotel Bürgerbräu i Osnabrück for vi vidare. Den här dagen betade vi av fyra länder. Tyskland, Nederländerna, Belgien och Frankrike. Nederländerna for vi igenom på rekordtid, under en timma. På den korta tiden fick jag trots allt en känsla av att städerna och vägarna var mer fräscha än t ex Tyskland!?  Trots den korta färden blev vi ändå tvungna att besöka en rastplats för att gå på  toaletten. De talade begriplig engelska och tog ingen avgift för toalett-besöket. Positivt!
Någon timma senare var det dags för lunch och vi befann oss plötsligt i Belgien. Landgränserna gör verkligen inget väsen av sig. Den enda skillnaden är språket på vägskyltarna.
Namnen på rastplatserna i Belgien och Frankrike börjar med: Aire de. När det blev dags för lunch stannade vi på ett sådant ställe (minns tyvärr inte namnet), men den låg i alla fall i Liége-trakten.
Det var en stor rastplats med stor, nästan överdimensionerad och fräsch matservering. Men även en bensinmack. Restaurangen låg över motorvägen och fönsterna vätte ut mot trafiken. Lite spännande faktiskt.



Maten var traditionell vägkrog, panerat och friterat. Salladen ingick inte i lunchen insåg vi försent, men däremot en efterrätt!? Något som Maken och jag ståndaktigt avstod ifrån den här dagen. Språkförbistringen var hög eftersom vår franska inte är tillräckligt bra.
Att gå på toaletten kostade pengar. Man fick ett kvitto som man kunde få rabatt för i restaurangen eller på macken, beroende på vilken toalett man använde. Man ska med andra ord börja med att gå på toaletten. Bökigt!
Nåväl, vi for vidare mot nästa land: Frankrike, som vi anlände till när det började bli dags för en energi-kick och toalett-besök. Nu var det dags att slå till på en glass för mamma:-)

Det var varmt och fuktigt!
Skönt med en läskande glass.
Nederländerna var lika platt som Tyskland, men när vi körde in i Belgien började det dyka upp och kullar och dalar. Och när vi körde in i Frankrike blev landskapet ännu mer kuperat. Mycket vackert! Och nere i dalarna dök det ofta upp....en betalstation. Att köra på de franska vägarna kostar pengar. Vi blev riktiga experter efter den här veckan på att sakta ned, välja rätt lucka, stoppa in kortet eller ta emot en biljett, som skulle betalas några mil längre bort.

När vi passerat Le Havre och började närma oss Deauville fick vi syn på något vi inte var förberedda på. Broarna som ledde över floden Seine. Pont de Normandie. Herrejösses! Öresundsbron, släng dig i väggen! De var kanske inte lika långa, men höga och branta!
-Oaw! ...och gissa vems tur det var att köra;-)

Framåt sex-tiden rullade vi äntligen in på vårt hotell som vi skulle sova på i tre nätter. Efter att ha kikat runt i lägenheten, som bl a innehöll två balkonger, en till allrummet och en till sovrummet var det dags att svida om och åka ned på stan och äta middag.

Sovrummet med egen balkong.
Vi valde att ta oss ned till strandpromenaden, Boulevard de la Mer, första kvällen. Det blev en dyr middag på Le Ciro's, men det fick det vara värt. Jag fick min bouillabaisse som är ett måste för mig om jag hamnar på en fransk restaurang;-)
Lite förvånade blev vi eftersom de flesta restauranger som låg vid strandpromenaden stängde ungefär vid samma tid som vi anlände, framåt halv åtta. Verkar som om fokus för dem är badande lunchgäster.

Lite kuriosa, vilket jag inte hade en tanke på att fota, var skyltarna med överkryssade män med bar överkropp:-) De var varken välkomna in på restaurangerna eller in i centrala stan! Lite snobbigt, kan tyckas. Men om man kikade på vilka bilar som stod parkerade på gatorna vid de flådiga villorna, kunde man ändå förstå vilken sorts stad vi hamnat i. (Bilarna? Svarta Porschar av SUV-modell).

Kvällen avslutades med strosade längs med strandpromenaden i kvällssolen. Livet är underbart:-)







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar